Tolerantielespakket > Deze pagina is beschikbaar voor geregistreerde docenten > Module 4B: Mediawijsheid > Les 2

Les 2

De tweede les is bedoeld ter afronding van les 1. Een heel uur is waarschijnlijk niet nodig.

De leerkracht bespreekt met enkele leerlingen hoe het gesprek thuis, met ouders, broer of zus verlopen is. Zie werkvorm “Afspraken maken”. Hebben jullie afspraken kunnen maken?

Opstaan-gedrag

De docent snijdt het afrondende onderwerp aan: Opstaan-gedrag.

Over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Opstaan-gedrag noemen we dat. Door niet toe te kijken, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit gedrag niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.

Je kan altijd iets doen om van de online wereld een mooiere en veiligere plek te maken. Je kunt in actie komen tegen kwetsend gedrag online. Door je steun te betuigen of steun te vragen bij de leerkracht, thuis of bekenden. Laat je stem horen!                                                                                                         

Maar je uitspreken over negatief gedrag online vergt moed en lef. Het kan daarom makkelijker zijn om eerst steun te zoeken bij vrienden, familie, collega’s of een leraar. Zo kun je samen zoeken naar de beste oplossing om voor een ander op te komen.

Bron: In 2022 was het thema Like en Cancel in de Week van de mediawijsheid.

Bekijk ter afsluiting dit filmpje:

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie