Terug

Over samenleving, diversiteit en dialoog

Wat is SAMENLEVING?

Een ander woord voor maatschappij en gemeenschap. Het woord samenleving gebruiken we meestal voor grote groepen; een groep mensen die bij elkaar horen en op een bepaalde manier met elkaar omgaan. In een samenleving kunnen we zorgen dat we het samen goed hebben. In elke samenleving bestaan rechten en plichten. Bij een inclusieve samenleving ligt de nadruk op wat ons verbindt en niet op de verschillen. Iedereen kan meedoen, is welkom; we willen geen discriminatie.

Wat is DIVERSITEIT? 

Overal zijn mensen met verschillende achtergronden. Ze doen anders dan jij, spreken anders, bijvoorbeeld een andere taal, zien er verschillend uit, hebben een andere religie, zijn een jongen of een meisje of nog anders (gender) of ze hebben een lichamelijke of geestelijke beperking. Mensen zijn allemaal verschillend. We zijn (gelukkig!) niet allemaal hetzelfde, niet ‘gelijk’, maar juist daardoor wel allemaal evenveel waard. Iedereen heeft iets waar je goed in bent (of juist slecht…). Iedereen is waardevol, al kunnen de waarden en normen onderling verschillend zijn. Je kunt niet zeggen dat het ene kind meer of minder waard  is dan een ander kind.

Wat is DIALOOG?

Bij een dialoog spreken we af dat je niet alleen maar praat maar vooral de ander probeert te begrijpen door goed te luisteren. Dialoog betekent kortweg ‘een gesprek’; hierbij ga je mét elkaar en niet óver elkaar of anderen praten.

Gastlessen

Afhankelijk van het thema van de les kan de leerkracht zijn/haar voorkeur aangeven van de gastles die gewenst wordt. De aanvraag voor een gastspreker loopt via Stichting 21 maart Gouda d.m.v. een mail aan secretaris@stichting21maart.nl.

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie